Günümüzde neredeyse her sektörde sayısız çeşitli üründe kullanılan Baccarat kristalinin en büyük koleksiyonunun nerede olduğunu biliyor musunuz?
1700'lü yılların ortasında Fransa Kralı 15. Louis'nin emriyle Fransa'nın doğusunda yer alan Baccarat kasabasında kurulan kristal cam fabrikasının ilk amacı kralın sarayına kristaller üretmekti. Yıllar boyunca mükemmle saydamlıktaki kristali elde etmek için verdikleri uğraşın ardından saray için ilk siparişlerini kuruluşlarından 7 yıl sonra aldılar. Sarayda kullanılmasının da etkisiyle Fransız sosyetesinde namı hızla yayılmaya başladı. 1855 yılında düzenlenen ilk Dünya Fuarında ürünlerini sunmasıyla da dünya çabında tanınmaya başladı ve önemli bir prestij göstergesi haline geldi.
Bu yükselişin ardından Baccarat kristalleri dünyanın dört bir yanındaki saraylardan, ünlülerden ve seçkin üst sınıflardan talep görmeye başladı. Baccarat kristalleri sofraları süsleyen bardak, sürahi gibi objelerin yanından mobilyalarda, ev dekorasyonunda, aydınlatma ürünlerinde, çeşitli kosmetik ürünlerinin paketlemelerinde kendine yer buldu. Fransa Sarayları, Beyaz Saray, Uzak Doğudaki imparatorluk sarayları ve Osmanlı Devletinin sahip olduğu birçok saray Baccarat kristallerinin ışıltısıyla donatıldı.
Sultan Abdülaziz 1867 yılında gerçekleştirdiği Avrupa seyahati esnasında ziyaret ettiği Fransa'da Baccarat kristalini görmüş ve gövdesinde Osmanlı tuğrası, kapaklarında hilal ve yıldız figürleri olan bir sürahi takımı sipariş vermiştir. İstanbul'a dönüşünün ardından Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Yıldız Sarayı'nın dekorasyonları için ise yine Baccarat'tan çeşitli kristal ürünler sipariş edilmiştir. Özellikle Avrupa mimarisinin Türkiye'deki en önemli örneklerinden biri olan Dolmabahçe Sarayı'nın çeşitli yerlerinde Baccarat ürünlerine yer verildi.
Dolmabahçe Sarayı'nın 36 metrelik tavan genişliğiyle en göz alıcı kısımlardan biri olan Muayede Salonunun tavanından sarkan 4.5 ton ağırlığındaki avizenin kristal işlemeleri, harem ve selamlık bölümlerinin arasında bulunan merdivenli geçitin kristal trabzanları ve dekorasyonda kullanılan irili ufaklı pek çok şamdan ve süs eşyası Baccarat kristalinden oluşmaktadır. Bilinene göre şu an dünya üzerindeki en büyük Baccarat kristali kullanılmıştır. Osmanlı saraylarının en ihtişamlı alanlarında kullanılan bu kristaller zamanla şehirdeki yeni yapılaşmalarda, yalılarda, otellerde sıklıkla kendine yer bulmuştur.
Günümüzde Baccarat kristali; dekorasyon, aydınlatma, sofra takımları ve kozmetik ambalajlarında kullanılmaya devam etmektedir. Bunun yanında THG Paris gibi dünyaca ünlü markalar, lüks banyo tasarımlarına Baccarat kristalinin eşsiz zerafetini katmaktadır. Armetürlerden aksesuarlara kadar birçok üründe kullanılan bu kristaller, banyo tasarımlarını birer sanat eserine dönüştürerek prestij ve zarafeti bir arada sunmaktadır. Geleneksel el işçiliği ile modern tasarım anlayışını buluşturan Baccarat, yüzyıllardır süregelen ihtişamını günümüz yaşam alanlarına taşımaya devam ediyor. Bugün, yalnızca saraylarda ve seçkin mekanlarda değil, benzersiz tasarımlara önem veren herkesin evinde Baccarat kristalinin ışıltısını görmek mümkün.